2012

19 Dec

The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)

Közzétette biropsze, 2012-12-19 08:14

tegnap végül sikerült megnézni a The Hobbit-ot! fantasztikus élmény volt! a HFR-ben semmi zavarót nem éreztem, de határozottan más volt az érzésem a filmet nézve, mint "normális" esetben, amit én inkább a nagyon éles felvételeknek és a hihetetlenül jól megcsinált 3D-nek tulajdonítanék... azért a vetítők még nem 100%-osak, a gyors kameramozgásokkal láthatóan küszködnek (mint az én PC-m az 1080-as felbontással)... a film egészen valósághű, ami az orkok, trollok, wargok és Gollam esetében is elképesztően jól sikerült... amikor full-vásznon nyomták a képünkbe a közeliket az arcokról, minden a helyén volt (a bibírcsókok, a szőrszállak, a sebhelyek)... a történet sem okozott csalódást, az előzetes infók és a könyv alapján teljesen az, amit vártam, sőt (!) beleszőttek olyan flashback-eket a cselekménybe, ami még inkább feldobta a mászkálós-harcolós-mászkálós-harcolós menetet... ahogy azt korábban is lehetett tudni, a három részre darabolt filmnek nincs lezárása, csak éppen abbamaradt, hogy aztán egy év múlva újra lehessen folytatni a kalandot...

13 Sep

Dark Shadows (2012)

Közzétette biropcs, 2012-09-13 08:24

Az átkok nem öregszenek. Egy XVIII. századi férfi, Barnabas Collins (Johnny Depp) megszerez mindent, amire vágyik: pénzt, hatalmat, birtokot, csak a szerelemben nincs szerencséje, ugyanis egy boszorkány (Eva Green) egy sértésre átokkal felel. Barnabast kétszáz évvel később véletlenül kiszabadítják a sírjából, és nem nyugodhat békében: visszatér a régi házába, ahol kénytelen megismerkedni zavaros XX. századi utódaival...

Pedig az Éjsötét árnyék receptje tipikusan burtoni téma, misztikus, sőtét tónusú, nem evilági... Burton viszont valahogy mégsem igazán tudta, hogy mit akar csinálni. Posztmodern, expresszív stílusát ugyanúgy olcsó digitális és túlzó pixeltrükkökre váltotta, mint az egysíkú és közhelyes Alice csodaországban esetében. A forgatókönyv kesze-kusza és a színészek játéka sem igazán meggyőző, így végül Burton egy fekete humorú, jobbára ostoba horror-love-storyt forgatott, amely nem más, mint a rendező saját stílusának túl fényesre csiszolt, üres (ön)ismétlése, és végül se nem horrorisztikus, se nem vicces, se nem paródia, se nem adaptáció: leginkább semmilyen.

Dark Shadows (2012) - biro-peter rated this 6. [my IMDb ratings]

12 Sep

The Dictator (2012)

Közzétette biropsze, 2012-09-12 08:42

Az elpusztíthatatlan szakállú Aladeen, aki pénzéhes celebeket fektet meg és megbundázza saját olimpiáját, akkor kerül a nemzetközi figyelem középpontjába, amikor felröppen a hír titkos atomprogramjáról. Egy félresikerült merényletet követően Aladeen egy fillér nélkül magára marad New York utcáin. Kivégzettnek hitt honfitársai elől menekülve Aladeen úgy dönt, visszaszerzi hatalmát, ami egyfelől fergeteges összeütközésekhez vezet a viselkedésén megbotránkozó amerikai polgárokkal, másfelől olyan felfedezésekhez, melyek leleplezik Amerika külpolitikáját.

A diktátor az első képkockától kezdve, amely egy Kim Dzsongilnek tett ajánlás, az utolsóig gondosan felépített, átgondolt mű. A stáblistát nem csupán azért üljük végig, mert alatta is zseniális zenei betétek szólnak, hanem mert a főszereplő ENSZ-ben tartott beszéde, mely a diktatúra és a demokrácia előnyeit/hátrányait ecseteli, igazán elgondolkodtató. Taplóság és taplóság között olykor zongorázni lehet a különbséget. Cohen gyakran trágár, blőd poénjai mögül akármennyire nem akarjuk, de végső soron alapvetően intelligens humor szikrázik fel. Aktuális társadalmi, politikai problémákat tárgyal, miközben az abszurd szituációktól és poénoktól egy pillanatra sem unatkozunk. 

The Dictator (2012) - biro-peter rated this 7. [my IMDb ratings]

12 Sep

Chronicle (2012)

Közzétette biropsze, 2012-09-12 08:29

Andrew, Matt és Steve átlagos középiskolások. Mindegyiküknek megvan a maga baja és öröme. Nem tökéletesek, nagy a szájuk, és kicsit esetlenek. Olyanok, mint bármelyikünk. Egy éjszakai buli közben ráakadnak egy ismeretlen dologra, ami talán nem is a Földről származik. A felfedezésüket követő nap egyre különösebb képességekre tesznek szert. Eleinte nagyon élvezik, ami velük történik, de miközben az új erejüket próbálgatják, fokozatosan kiderül, hogy ami játéknak indult, végül bajt is hozhat. Egyre nagyobb bajokat.

Trank filmje visszahozza mindazt, amivel a Cloverfield vagy Paranormal Activity verte a mellét, de ez a történet egy ügyes ötlettel talán a következő lépcsőfokra is tessékeli műfaját. Josh Trank és Max Landis szándékosan egy célközönségéhez rokon valóságba akarja burkolni az emberfelettit. Nekem szimpatikusabb is, mint izmos és agyonpúderezett alfahímeket látni, hiszen sokkal jobban üt, ha a szupererő bitorlásának egyik olyan alternatíváját követhetem végig, ahol a kín és fájdalom vezérel, nem pedig Peter Parker kimeríthetetlen jóindulata... Az erő krónikája nem szuperhősös, egymást szabdalós film, inkább talpraesett, néha popkorn-, néha nem... 

Chronicle (2012) - biro-peter rated this 9. [my IMDb ratings]

10 Sep

Men in Black 3 (2012)

Közzétette biroph, 2012-09-10 06:55

J 15 éve védi bolygónkat az univerzum mocskától, és látott már néhány furcsa dolgot, de egy csápos, kocsonyás, nyolckarú lényt sem tart olyan érthetetlennek, mint szűkszavú kollégáját, K-t. Amikor utóbbi eltűnik, sőt, egy időhuroknak köszönhetően úgy tűnik, hogy talán sosem létezett, hű társa mégis jelentős kalandra vállalkozik, hogy megmentse. Visszatér a múltba, hogy az eredeténél leplezze le azt a földön kívülről irányított konspirációt, amely megpróbálja újraírni az emberi történelmet...

2012-ben a sötét zsaruk természetesen 3D-ben érkeztek közénk. A blockbustert megint Sonnenfeld rendezte. Will Smith-hez és Tommy Lee Joneshoz ragaszkodtak, de hozzájuk csapták Josh Brolint, aki nagyon szerethető a fiatal K ügynök szerepében. Beletettek egy kis időutazást, meg egy a Sötét zsarukra eddig nem jellemző érzelmes és egy ugyancsak újdonságnak számító szerelmes szálat. Ezekkel együtt is - és az elvárásaimhoz képest - az eredmény kissé hervasztó... A retrókörülmények adta helyzet- és jellemkomikum ellenére harmadjára már nem igazán viccesek ugyanazok a poénok. A végtelen Men in Black-univerzumban több jó folytatás ígérete is benne van, de az alkotóknak egy következő sequel esetében már tényleg ki kell találniuk valamit, ha nem akarják örökre bezárni az ügynökséget. 

Men in Black 3 (2012) - biro-peter rated this 7. [my IMDb ratings]

08 Sep

Lockout (2012)

Közzétette biropszo, 2012-09-08 10:30

Snow-t (Guy Pearce) hamis vádakkal, kémkedésért ítéltek el, ám esélyt kap a szabadulásra, ha sikerül megmentenie az Egyesült Államok elnökének a lányát (Maggie Grace), akit egy föld körüli pályán létrehozott, maximális biztonságú börtönben tartanak túszként a különösen veszélyes foglyok, akiknek sikerült átvenniük az irányítást a létesítmény felett.

Alig tudok már visszaemlékezni azokra az időkre, amikor Luc Besson neve még minőségi tényező volt a filmiparban. Nikita, Leon, Ötödik elem, hogy csak a saját kedvenceimet említsem. Valahol 98 környékén kezdett el Besson kifejezetten pocsék forgatókönyveket izzadni magából, talán a Taxival indult meg a lavina... Hiába hozza Pearce magabiztosan a szarkasztikus ex-zsarut, aki három percenként stand up etűdökkel szórakoztatja a közönséget, ha közben a sztori és a megvalósítás is kapkodós, suta, ügyetlen operatőri és vágási munkákkal... A Lockout lehetett volna nagyon szórakoztató és izgalmas, de ehhez a szereplőknek motivációt és valódi hátteret kellett volna kreálni. 

Lockout (2012) - biro-peter rated this 6. [my IMDb ratings]

06 Sep

Titanic 3D (1997/2012)

Közzétette biropcs, 2012-09-06 08:15

1912-ben indul útjára a világ legnagyobb, legelegánsabb, legbiztonságosabbnak vélt óceánjárója, a Titanic. A csodálatos hajón sokféle ember utazik, köztük Jack (Leonardo DiCaprio) és Rose (Kate Winslet), akik két teljesen különböző világból érkeztek, de mégis összehozza őket a sors. Amikor a vesztébe száguldó hajó jéghegynek ütközik, már nem csak szerelmükért, hanem az életben maradásukért is meg kell küzdeniük.

Stílszerűen, a tragikus végzetű óriásgőzös kihajózásának századik évfordulóján, az idén a mozikba érkezett az 1997-es Titanic 3D-s felújítása. A hangzatos apropó mellett adódik a kérdés, hogy a filmtörténelmet író, 11 Oscarral díjazott epikus dráma térdimenziós formában tud-e valamit hozzátenni az eredeti változathoz vagy sem? Abszolút! A különbség és a hatás az óceáni szcénák és a jégheggyel történő végzetes kimenetelű találkozás és süllyedés képei során érvényesülnek a leginkább. A Titanic esetében a 3D valódi többlet, s nem mellesleg egyértelműbbé válik, hogy Russell Carpenter operatőr tizenöt éve kiváló munkát végzett (és jogosan kapta az Oscart).

Titanic (1997) - biro-peter rated this 9. [my IMDb ratings]

03 Sep

What to Expect When You're Expecting (2012)

Közzétette biroph, 2012-09-03 08:29

Kirk Jones legújabb vígjátéka egy kacagtató és szívmelengető történet öt párról, akiknek sorsa egybefonódik, mikor kénytelenek szembenézni a terhesség kihívásaival és küzdelmeivel.

Habár a babák általában aranyosak, és minden új élet egy csoda, ugyanez a filmről nem mondható el. Az eredetiség nyomokban sem lelhető fel benne, hiszen ezerszer láttuk-hallottuk már, milyen kellemetlen, ha nem jön össze a gyerek, vagy ha összejön, pedig nem kellett volna. Az sem újdonság, hogy akinek sikerül valóra váltania az álmát, az nagyon boldog, és egyesek könnyebben, mások pedig nehezebben viselik a terhességet. A rengeteg hamis klisé miatt is körmöst érdemelnének az alkotók, mert azt sugallják, hogy minden nő sárkány, és minden férfi béna, akik amúgy a gyereket nem akarják, de ha már megvan, mindből mintaapa válik...

What to Expect When You're Expecting (2012) - biro-peter rated this 4. [my IMDb ratings]

30 Aug

Safe House (2012)

Közzétette biropcs, 2012-08-30 06:34

Az elmúlt öt évben Matt Weston egy eldugott, eseménytelen fokvárosi poszton teljesített szolgálatot. Noha már nagyon szeretne teljes képesítésű ügynök lenni, és évek óta várja a lehetőséget, hogy bizonyítson, egyelőre be kell érnie azzal, hogy őrzi a CIA védett házát. A ház első és egyetlen lakója viszont a legveszélyesebb ember, akivel valaha találkozott...

Mondjuk azt, hogy elsőnek nem rossz, sőt talán még jó is... Persze csak Espinosának, aki a skandináv krimik és thrillerek nyitotta ajtón akar beslisszolni Hollywoodba. A történetben nincs különösebb kivetnivaló, ami egy ennyire lestrapált zsáner esetében tulajdonképpen már önmagában teljesítmény. Persze, hogy lehet következtetni, hogy azt ne mondjam, konspirálni, de szépen ki vannak találva a törésvonalak, a karakterek gyengéi és erősségei, szóval nem kell tőle tartani. Végül is nem olyan rossz, egy közepesnél kicsivel jobb iparosmunka, habár nem a legjobb zenei aláfestéssel.

Safe House (2012) - biro-peter rated this 6. [my IMDb ratings]

27 Aug

The Vow (2012)

Közzétette biroph, 2012-08-27 08:00

Az őrülten szerelmes ifjú házaspár, Paige (Rachel McAdams) és férje Leo (Channing Tatum) éppen csak elkezdik élvezni közös életüket, amikor váratlan dolog történik. Egy autóbaleset következményeként az ifjú ara kómába esik, azonban miután felébred, nagyon kevés emléke marad az addigi életéről, így szerelméről sincsenek emlékképei. Leonak erősnek és kitartónak kell lennie, hogy élete párja újra belészeressen.

A Fogadom kihagyja a – moralizáló és elgondolkodtató – lehetőséget, hogy eljátsszon azzal, a teljes lenullázódás után vajon másodszor is bele lehet-e szeretni ugyanabba az emberbe. A sablonok ellenére a film mégsem válik túlságosan émelyítővé, negédessé. Nem egy nagy dobás, de kockázatok nélkül élvezhető... 

The Vow (2012) - biro-peter rated this 6. [my IMDb ratings]

Oldalak