2011

31 Aug

The Raid: Redemption (2011)

Közzétette biropp, 2012-08-31 08:06

Egy SWAT egység csapdába esik egy drogbáró által kézben tartott bérházban, és súlyosan felfegyverzett, harcművészetekben jártas katonák tucatjain kell átverekedniük magukat, hogy élve elérhessék a kijáratot.

A walesi születésű, de évek óta Indonéziában székelő Gareth Huw Evans második nagyjátékfilmje úgy tűnik átütő siker, de legalábbis a IMDb közönsége körében biztosan. Evans nem ereszti bő lére az expozíciót (tíz perc sem), egyből bedobja a nézőt a mélyvízbe, és roppant hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a The Raid nem rendelkezik jelentős történettel, sőt. Ennyi. Videójáték-szintű plot, egymásba érő - az átlagosnál valamivel jobban kidolgozott - verekedésekkel. Súlyosan túlértékelt film, amiben csak egy prímán összevágott trailerre volt elegendő muníció....

The Raid: Redemption (2011) - biro-peter rated this 6. [my IMDb ratings]

29 Aug

The Grey (2011)

Közzétette biropsze, 2012-08-29 06:03

Egy repülőgép lezuhan az alaszkai hegyekben, és a nyolc túlélő - egy olajfinomító dolgozói - hóvihar kellős közepén találják magukat, hamarosan pedig egy rejtélyes, majdnem misztikus farkasfalka veszi őket üldözőbe, hogy megvédjék területüket a betolakodóktól.

Az igencsak kellemes emlékeket idéző The A-Team után ezzel a filmmel Joe Carnahan kiérdemelte, hogy nevét most már fel lehet írni a figyelemreméltó rendezők közé. Nem a történet miatt fogjuk szeretni a filmet, mert az semmi merőben újat, vagy csavarosat nem tartalmaz, de igazából nincs is vele probléma, mert nem is hiányzik, és a funkcióját tökéletesen ellátja. Olyan jól sikerült a rendezőnek kialakítani az atmoszférát, hogy a néző szabályosan érzi a csontjában mardosó hideget és együtt didereg a szereplőkkel. Nagyon könnyen magába szippant a Fehér pokol hangulata. A kiszámíthatósága ellenére is sikerül fenntartania az érdeklődést, miközben feszültséget generál. Azt az izgalmat, amit a főhősök is éreznek, a félelmet a természet erejétől. Persze vannak benne kissé zavaró dolgok is: a farkasok viselkedése, néhány irreális és ésszerűtlen emberi reakció. A végére szerencsére összekapja magát a film és kapunk egy nyers, kemény és őszinte epilógust. A film Liam Neeson filmje, aki még mindig hatásos és abszolút hitelesen adja a magába roskadt, életunt, ám célvezérelt vadászt. 

The Grey (2011) - biro-peter rated this 8. [my IMDb ratings]

28 Aug

Haywire (2011)

Közzétette biropk, 2012-08-28 05:54

Mallory Kane magasan képzett ügynök, aki az amerikai kormány részére megbízásokat teljesítő biztonsági vállalatnak dolgozik, és a világ legveszélyesebb sarkaiban hajt végre feladatokat. Egy sikeres akció után azonban gyilkossággal vádolják, és hamarosan profi bérgyilkosok hada kezdi üldözni, akik minden trükkjét ismerik. Mallory rádöbben: valaki elárulta.

Sikerült Soderbergh-nek kiizzadnia magából egy unalmas, ütemtelen, bénán koreografált akciófilmet. A nagy neveket csak a moziba csalogatásra használta fel, mert a jelenlétüket szinte észre sem lehet venni. A történet bárgyú, és még a zene is szar...

Haywire (2011) - biro-peter rated this 3. [my IMDb ratings]

26 Aug

Tinker Tailor Soldier Spy (2011)

Közzétette biropv, 2012-08-26 08:09

A hajdani kémet, az elképesztő intelligenciájú George Smileyt (Gary Oldman) visszahívják az angol hírszerzéshez. Úgy tűnik, kettős ügynök, úgynevezett vakond vette be magát a Körönd kódnevű székhelyük falai közé, hogy Angliát végső veszélybe sodorva, a szovjetek számára kémkedjen - tehát leleplezése mindennél fontosabb. Smiley a múlt és jelen hihetetlenül kusza és rejtélyekkel teli eseményei között kutatva próbál tényekre találni.

Gary Oldmannel, a szemüvegével és a hidegháborús ügynökvilág hangulatával a főszerepben adaptálta vászonra Tomas Alfredson svéd rendező John Le Carré könyvét. A realizmus látszatában közrejátszanak a megviselt, külsőre nagyon hétköznapi karakterek, a sztori mérete (semmi világmegmentés), és az a komplikált hírszerzési játék, aminek a szabályait vagy MI-5-ös és MI-6-os múltjából hozta magával az író, vagy csak kitalálta (ő maga az utóbbihoz ragaszkodik), de akárhogy is, valódinak tűnik. A film pontosan, szépen ülteti át a könyvet: csodálatos vizualitással, gyönyörűen fényképezve, esztétikailag lenyűgöző képekkel, de némi vontatottsággal és szokatlanul bonyolult történettel. 

Tinker Tailor Soldier Spy (2011) - biro-peter rated this 8. [my IMDb ratings]

26 Aug

50/50 (2011)

Közzétette biropv, 2012-08-26 07:52

Adam (Joseph-Gordon-Lewitt) 27 éves, egy rádiónál dolgozik, és bár barátnőjével vannak néha gondok, alapvetően elégedett az átlagos életével. Egészen addig a pillanatig, amíg egy rutin orvosi ellenőrzés során kiderül, rákbeteg.

Halálos betegségről filmet készíteni elég nehéz sőt, sokszor hálátlan feladat, hiszen a történetet egyszerre kell személyessé és univerzálissá is tenni, ami rengeteg buktatót jelenthet. A fiú komor helyzetét sikerült átérezhetővé tenni, és dramedy-zálni a fanyar humorral, a Seth Rogen-féle 'bazdmeg' attitűddel. A Fifti-fifti attól számít unikumnak, hogy főhőse sorsáról emberi módon beszél. Ebbe éppúgy beletartoznak az elkeseredés és lemondás szorongató percei (például egy sorstárs elvesztése okán), mint azok a kacagtató pillanatok, amikor a jó barát csajozásra használja a rákot, mondván ez az állapot az együttlétig meghatja a lányokat (és tényleg). A film nem moralizál, ügyesen kikerüli a közhelyeket és a téma feldolgozásának sablonos, a helyzetből fakadó, kínálkozó csapdáit, a könnyeket és a kacagást megfelelő arányban és mértékben adagolja.

50/50 (2011) - biro-peter rated this 8. [my IMDb ratings]

16 Aug

Shame (2011)

Közzétette biropcs, 2012-08-16 11:59

Brandon harmincas éveiben járó New York-i férfi, aki nagy elővigyázattal titkolja magánéletét - a város szerencsére elég sok lehetőséget biztosít szex-függősége kielégítésére, anélkül, hogy közvetlen ismerősei tudomást szereznének erről. Amikor azonban húga, Sissy határozatlan időre hozzáköltözik, Brandon élete fenekestül felfordul.

A Shame verbálisan titokzatos, képileg viszont zavarba ejtően kitárulkozó, nem nevez meg bűnbakot, pedig egyszerű lenne okot találni a mindenhol jelen lévő instant szex aranykorában. A film inkább végig a főszereplő lelkét kutatja, ennek ellenére mégis rengeteget mond el a jelenről. A Shame a testvéri felelősség, a gyermekkori eredetű meghatározottságok filmje, a többi púder. Sissy és Brandon egyformán nem képes lépést tartani az adottságaival. A film egyébként olyan, mint az évekig érő vágy, rém lassú, rém unalmas, mint Sissy előadásában Sinatra New York, New Yorkja... bár van atmoszférája, mutatványnak nem a legerősebb.

Shame (2011) - biro-peter rated this 8. [my IMDb ratings]

16 Aug

War Horse (2011)

Közzétette biropcs, 2012-08-16 10:55

A Hadak útján egy Albert nevű fiú és Joey névre hallgató lovának elsöprő erejű története. Nehéz idők járnak, nemsokára kitör az I. világháború. Albert édesapja eladja Joey-t a brit lovasságnak, akik rögtön be is vetik őt a frontvonalakon túl - így megkezdődik Joey kalandos utazása, háttérben az első világháborúval. 

Nem véletlen, hogy a film nem volt egy átütő siker sem a pénztáraknál, sem pedig az Akadémia köreiben. Tippem szerint jelölni is csak muszáj volt (és hát a 2011-ben nem is volt olyan jó a felhozatal). Szóval Spielberg egy baromi látványos Disney mesefilmet forgatott az első világháborút végigkűzdő paciról, néhol abszolúte, néhol pedig a legkevésbé sem hihető, gyakran giccsbe forduló elemekből összerakva. Nekem hiányzott belőle a vér, az igazi kín, viszont a paci szeméről 5 percenként nagytotált is kaphatunk. A film kockázatmentes, mindenki pontosan tudhatja hogyan fog végződni, spielbergesen... Én azt hittem, a naplementébe gyaloglást a filmeken törvényileg tiltották be jó tizenöt évvel ezelőtt, pláne, ha ló is érintett a dologban.

War Horse (2011) - biro-peter rated this 7. [my IMDb ratings]

11 Aug

The Intouchables (2011)

Közzétette biropszo, 2012-08-11 11:07

Ez lenne az ún. üdvözítő barát-film (buddy salvation), amelyben két, látszólag gyökeresen különböző ember barátkozik össze, hogy egymás támaszává váljanak: a gazdag európai zárkózott, duzzogó és béna, a megváltás egy „kitanításra váró”, életerős bevándorló képében jön el... Igaz történet vagy sem, a történet kedves, visszafogott, néhol persze klisés, de ha ezen túllépünk, akkor egy maradandó, szívmelengető filmélményt kapunk.

The Intouchables (2011) - biro-peter rated this 8. [my IMDb ratings]

10 Aug

The Descendants (2011)

Közzétette biropp, 2012-08-10 08:35

Hawaii a boldogság és a szerelem szigete. A turistáknak. Azok, akik ott élnek ugyanúgy keserűség és öröm között töltik napjaikat, mint bárki más a világon. Matt King (George Clooney) eddigi békés hétköznapjait például alaposan összezavarja a sors. Felesége csónakbalesete után magára marad két lányával meg néhány olyan meghökkentő információval, amit addig nem is sejtett élete társáról. Miközben nagyon észnél kellene lennie, hiszen az örökségül rámaradt ősi erdőség eladásáról fog dönteni, kénytelen megküzdenie a szív dolgaival is: a lányaiéval, a rokonaiéval és sajátjával egyaránt.

A történet néhol humoros, de alapvetően megindító, amit Clooney és Woodley megnyerő alakítása tesz nagyon élvezhetővé. A nem túl pörgő cselekményszál még éppen nem tűnik lassúnak, csak komótosnak, addig viszont lehet gyönyörködni Hawaii szigetvilágában. 

The Descendants (2011) - biro-peter rated this 8. [my IMDb ratings]

Oldalak