2004

06 Sep

The Forgotten (2004)

Közzétette biropcs, 2012-09-06 16:29

Telly (Julianne Moore) igyekszik túlélni azt, amit nem lehet: egy repülőgép-szerencsétlenég során elveszítette 8 éves kisfiát. A pszichológus (Gary Sinise), aki a legtöbbet segített neki, feladja a küzdelmet: bevallja a nőnek, hogy emlékeiből és fájdalmából semmi sem igaz: sosem volt gyereke és így az nem is halhatott meg - mindez csupán az ő agyában létezett. Ezzel a tudattal még nehezebb együtt élni, mint a gyásszal. Ám a legnehezebb még hátra van.

Ez egy egyszer nézhető film. Nem azért mert rossz, hanem mert egyszer hatásos, de akkor nagyon. Gerald DiPego (Angyali szemek) forgatókönyve a hipnotikus első harminc perc után robotpilótára kapcsol, és a hajszamozik kliséit állítja halomba. Ruben (Egy ágyban az ellenséggel) atmoszferikus képei, a lendületes akciójelenetek az ostoba fordulatokat és gyenge megoldásokat is ellensúlyozzák; a rövid játékidőért szintén pluszpont jár. Moore komoly játéka nélkül a film fele ennyit sem érne; a többiek megbízhatóan asszisztálnak neki, csak Woodard proli rendőrnője lóg ki a sorból.

The Forgotten (2004) - biro-peter rated this 7. [my IMDb ratings]

22 Aug

Collateral (2004)

Közzétette biropsze, 2012-08-22 08:18

Max a taxisofőrök prózai életét éli idestova 12 éve. Arcok jönnek és mennek a visszapillantó tükörben, emberek, sorsmorzsák, utak és helyek, melyeket már régóta elfelejtett. Ám a ma esti fuvart nem fogja elfelejteni soha. Vincent bérgyilkos.

A gyilkos mosolyú Tom negatív szerepben az Interjú a vámpírral óta nem fordult elő a filmvásznon, pedig a Collateralt alapul véve több, mint hanyagolnia kellene Ethan Huntot. Vincentként az egyik legcoolabb alakítását hozta; kellően visszafogott és meglepően intelligens, de ha a munkára kerül a sor, kegyetlen és véresen profi szakember. Mann filmje egyébként magabiztosan, a megfelelő fordulatok és akadályok közbeiktatásával halad előre, hol akciófilmként, hol csavaros thrillerként köti le a figyelmet. 

Collateral (2004) - biro-peter rated this 8. [my IMDb ratings]

15 Aug

Alexander (2004)

Közzétette biropsze, 2012-08-15 11:55

Gyermekkora óta diadalról és harcról álmodozott. Egy csöpp országból indult el, és mire 25 éves lett, meghódította az ismert világ nagy részét. A kis macedón sereget a hatalmas Perzsa Birodalom ellen vezette, elfoglalta Egyiptomot, majd a sivatag után a hófödte hegycsúcsok felé kanyarodott: India jelentős részét is meghódította. Korábban sosem egyesült ekkora hatalom egyetlen kézben, és talán azóta sem volt rá példa. Nagy Sándor a világ ura lett, mégis magányosan halt titokzatos halált alig 33 éves korában. Néhány nagy barátság, néhány felejthetetlen csábítás, és 9 év vérben és páncélban a világ legnagyobb hadserege élén. Nagy Sándor élete megváltoztatta a világ történetét.

Oliver Stone-t gyermekkora óta elbűvölte Nagy Sándor alakja, régóta dédelgette a gondolatot, hogy filmet forgat róla. "Életem legizgalmasabb feladat volt elmesélni egy olyan történetet - mondja, melyet egyes feltételezések szerint nem lehet elmesélni." Ki tudja, mindenesetre Stone-nak sem sikerült. Hosszú, unalmas, giccses... és hogy néz már ki Colin Farrell?!

Alexander (2004) - biro-peter rated this 4. [my IMDb ratings]

Oldalak