2002

03 Sep

The Sum of All Fears (2002)

Közzétette biroph, 2012-09-03 16:08

Jack Ryan (Ben Géza Affleck) az amerikai titkosszolgálat, a CIA tanácsadója újabb veszélyes megbízatást kap. Az orosz elnök hirtelen meghal, szinte ismeretlen utódja nyugtalanságot kelt az amerikaiak között. Jack az egyetlen, aki közelebbről is ismeri az új elnököt és gondolkodását. Egy neonáci csoport szert tesz egy harminc éve eltűnt izraeli nukleáris fegyverre. Terveik szerint Amerika szívében, az amerikai foci kupadöntőjén, a Superbowl éjszakáján robbantják fel a Baltimore-i stadiont. A merénylet gyanúját az oroszokra akarják hárítani, hogy összeugrasszák a két szuperhatalmat.

A jó színészi játék, a piacképes vizuális effektek és a hiteles történet ellenére valami mégis hiányzik a filmből, talán a rejtély szövevényessége. Vázlatosnak hatott a történet, így a cselekmény kissé lapos és kiszámítható lett. Ugyanakkor érezni, hogy a filmes közhelyekből építkező történet milyen félelmetesen hasonlít a valóságra, illetve, hogy a valóság mennyire hasonlít egy elcsépelt dramaturgiai klisékkel operáló kémfilmre. 

The Sum of All Fears (2002) - biro-peter rated this 7. [my IMDb ratings]

16 Aug

Swept Away (2002)

Közzétette biropcs, 2012-08-16 10:30

Az elkényeztetett amerikai milliomosnő (Madonna) és a jóképű olasz halászlegény (Adriano Giannini) egy furcsa kaland következében egy lakatlan szigetre sodródnak valahol a Földközi-tengeren. A felső tízezer életmódjához szokott Ambert elborzasztják a civilizálatlan körülmények. Fokozatosan rá kell azonban ébrednie, hogy a túléléshez Peppe szabályait kell elfogadnia. Az egymás iránti kölcsönös gyűlöletük idővel valami bizarr, vad szenvedéllyé változik. De vajon mi történik, ha elhagyják a szigetet?

A film egyértelműen pozitív csalódás. Nem akartam elhinni, hogy Guy Ritchie egy 4-es alatti IMDb pontszámot hozott volna össze! A többségnek szerintem alapvetően két fő baja van ezzel a filmmel: az egyik, hogy a Ravasz, az Agy... és a Blöff után egy valami hasonló típusú filmet vártak a rendezőtől, és ez nyilvánvalóen egyáltalán nem illik bele a sorba. A másik, hogy a film második fele és a lezárás nem sikerült valami jól, nem is említve a sok Madonna utálót, ami szintén nem segített a film elfogadtatásában. Míg az előbbi ellenére a film még lehetne jó, addig a második jelentősen rontja a film tetszési indexét. Madonna játékában semmi kivetnivalót nem találtam, de a love story-ba forduló cselekmény végkifejlete összecsapottra sikeredett, ütemet vesztett, giccsesbe fordult... Ennek ellenére, a film nézhető, sőt, nem csak Guy Ritchie rajongóknak ajánlott!

Swept Away (2002) - biro-peter rated this 6. [my IMDb ratings]

12 Aug

In America (2002)

Közzétette biropv, 2012-08-12 11:18

Jim Sheridan önéletrajzi ihletésű rendezése egy ír családot kísér el Amerikába, ahová a fiúgyermek elvesztése okozta trauma elől menekülnek. Számtalanszor kimondott igazságot, ha úgy tetszik, közhelyet fogalmaz újra Jim Sheridan, nem kis bravúrral egész jól egyensúlyoz a szentimentalizmus és a tragédia között. A színészi alakítások vegyesek. A filmnek Oscar jelölésig futotta...

In America (2002) - biro-peter rated this 7. [my IMDb ratings]

Oldalak