Biography

03 Sep

Donnie Brasco (1997)

Közzétette biroph, 2012-09-03 08:25

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda munkatársai 1978-ban kiterjedt akciót indítottak az alvilág ellen. A siker érdekében minden lehetséges eszközt bevetettek. Köztük egy beépített ügynököt, akit a frontvonal mögött magára hagytak. Környezete Joe Pistone-ként ismeri a férfit, veszélyes új családja pedig Donnie Brasco néven fogadja be az ékszeres fenegyereket. Váratlan és felkavaró barátság szövődik közte, és kiszemelt áldozata, Lefty Ruggiero között, ami mindkettejük számára végzetes lehet. A film megtörtént esetet dolgoz fel.

Első osztályú gengszterfilm, igazi Nagymenők-szintű klasszikus. A törvény emberét úgy megérinti a maffia hatalma és bajtársiassága, hogy teljesen elhanyagolja családját és hivatását. Autentikus portré helyről, időről és megszállottságról Joseph Pistone önéletrajza alapján, Paul Attanasio forgatókönyvéből. Brutális eposz kiváló alakításokkal és meglepően nagy szívvel, mélyen megható befejezéssel. Pacino szívbemarkoló piros melegítőjében, kicsiny lakásában. Depp szintén lenyűgöző.

Donnie Brasco (1997) - biro-peter rated this 8. [my IMDb ratings]

26 Aug

50/50 (2011)

Közzétette biropv, 2012-08-26 07:52

Adam (Joseph-Gordon-Lewitt) 27 éves, egy rádiónál dolgozik, és bár barátnőjével vannak néha gondok, alapvetően elégedett az átlagos életével. Egészen addig a pillanatig, amíg egy rutin orvosi ellenőrzés során kiderül, rákbeteg.

Halálos betegségről filmet készíteni elég nehéz sőt, sokszor hálátlan feladat, hiszen a történetet egyszerre kell személyessé és univerzálissá is tenni, ami rengeteg buktatót jelenthet. A fiú komor helyzetét sikerült átérezhetővé tenni, és dramedy-zálni a fanyar humorral, a Seth Rogen-féle 'bazdmeg' attitűddel. A Fifti-fifti attól számít unikumnak, hogy főhőse sorsáról emberi módon beszél. Ebbe éppúgy beletartoznak az elkeseredés és lemondás szorongató percei (például egy sorstárs elvesztése okán), mint azok a kacagtató pillanatok, amikor a jó barát csajozásra használja a rákot, mondván ez az állapot az együttlétig meghatja a lányokat (és tényleg). A film nem moralizál, ügyesen kikerüli a közhelyeket és a téma feldolgozásának sablonos, a helyzetből fakadó, kínálkozó csapdáit, a könnyeket és a kacagást megfelelő arányban és mértékben adagolja.

50/50 (2011) - biro-peter rated this 8. [my IMDb ratings]

25 Aug

Wyatt Earp (1994)

Közzétette biropszo, 2012-08-25 11:54

Wyatt Earp a Vadnyugat meghódításának legendás hőse volt. Fiatalon megtanulta, hogy nincs semmi fontosabb a világon, mint a család és az igazság. Azok a mozgalmas évek, melyek kiszakították a biztonságos családi élet melegéből és Amerika peremvidékére sodorták, először kalandvágyó fiatalemberré, majd megrögzött igazságosztóvá tették. Mialatt egyre híresebbé vált, folyamatosan meg kellett küzdenie vágyai és a családjáért érzett felelősség kettősségével. Testvérei és álmai iránti töretlen hűsége egyaránt jelentett számára boldogságot és tragédiát. Wyatt Earp megszállott igazságosztó, legendás seriff volt, aki attól sem riadt vissza, hogy látszólag szélmalomharcot folytasson a sokszor túlerőben lévő gonosz elemek ellen.

A mozinak két tényező okozta vesztét. Egyrészt a majd három órás filmidő nagyon sok egy western esetében (is), másrészt a stúdiók rivalizálása révén egy időben két Wyatt Earp film került a mozikba (a másik a Tombstone – A halott város, a Rambos George P. Cosmatos rendezésében), és ezek egymás elől vették el a bevételt. Bár ebben a filmben maga Wyatt Earp figurája jobban ki van dolgozva, Farkasokkal táncoló hosszúságával, az életrajzi elemek dominanciájával és kevés új elemmel egy meglehetősen vontatott alkotásra sikeredett... 

Wyatt Earp (1994) - biro-peter rated this 6. [my IMDb ratings]

15 Aug

Alexander (2004)

Közzétette biropsze, 2012-08-15 11:55

Gyermekkora óta diadalról és harcról álmodozott. Egy csöpp országból indult el, és mire 25 éves lett, meghódította az ismert világ nagy részét. A kis macedón sereget a hatalmas Perzsa Birodalom ellen vezette, elfoglalta Egyiptomot, majd a sivatag után a hófödte hegycsúcsok felé kanyarodott: India jelentős részét is meghódította. Korábban sosem egyesült ekkora hatalom egyetlen kézben, és talán azóta sem volt rá példa. Nagy Sándor a világ ura lett, mégis magányosan halt titokzatos halált alig 33 éves korában. Néhány nagy barátság, néhány felejthetetlen csábítás, és 9 év vérben és páncélban a világ legnagyobb hadserege élén. Nagy Sándor élete megváltoztatta a világ történetét.

Oliver Stone-t gyermekkora óta elbűvölte Nagy Sándor alakja, régóta dédelgette a gondolatot, hogy filmet forgat róla. "Életem legizgalmasabb feladat volt elmesélni egy olyan történetet - mondja, melyet egyes feltételezések szerint nem lehet elmesélni." Ki tudja, mindenesetre Stone-nak sem sikerült. Hosszú, unalmas, giccses... és hogy néz már ki Colin Farrell?!

Alexander (2004) - biro-peter rated this 4. [my IMDb ratings]

13 Aug

Into the Wild (2007)

Közzétette biroph, 2012-08-13 08:07

A 22 éves Christopher McCandless most diplomázott, ígéretes jövő előtt áll, de a biztos pálya helyett az ismeretlent választja és kalandot keresve nekivág Amerikának. Ami ezen az úton történik az ifjú utazóval, az számtalan ember számára vált örök szimbólummá. McCandless útja a dél-dakotai búzamezőktől a Colorado folyó zuhatagain és egy kaliforniai neohippi kolónián át egészen Alaszka áhított, ám veszélyes vadonjáig vitt. Eközben olyan érdekes emberekkel találkozott, akik döntő hatással voltak gondolkodására és akik életét ő is megváltoztatta.

Nyilvánvaló, hogy elkövetett néhány hatalmas hibát, tettében a társadalom azonban sokkal inkább a kivonulás gesztusát látta, mintsem egy gyereket, aki naiv álmait követve elindult egy szál hátizsákkal, hogy majd ő jól a természet gyermeke legyen. Sean Penn rendezése könnyen lehetett volna egy heroikus tragédia vagy melodrámai színezetű road movie, de jó érzékkel, visszafogottsággal sikerült bemutatnia azt, ahogy ez a Tolsztoj, Jack London és Thoreau könyveit bújó kölyök hitt abban, hogy az ember élhet a civilizáción kívül, harmóniában a természettel. És bár tapasztalatlansága (és éhsége) miatt hibázott, gyönyörű bukásával együtt is sokunk fölé kerekedett.

Into the Wild (2007) - biro-peter rated this 7. [my IMDb ratings]

06 Aug

Fair Game (2010)

Közzétette biroph, 2012-08-06 09:56

A készítők sikeresen teremtik meg a kényes egyensúlyt a tényeken alapuló életrajzi film és a feszes politikai thriller között. A cselekmény nem túl pörgős és - a történtek ismeretében - igazán kevés fordulatot rejt magában, amit azonban egyértelműen kompenzál Naomi Watts és Sean Penn remek alakítása.

Fair Game (2010) - biro-peter rated this 7. [my IMDb ratings]

Oldalak