Romance

06 Sep

Titanic 3D (1997/2012)

Közzétette biropcs, 2012-09-06 08:15

1912-ben indul útjára a világ legnagyobb, legelegánsabb, legbiztonságosabbnak vélt óceánjárója, a Titanic. A csodálatos hajón sokféle ember utazik, köztük Jack (Leonardo DiCaprio) és Rose (Kate Winslet), akik két teljesen különböző világból érkeztek, de mégis összehozza őket a sors. Amikor a vesztébe száguldó hajó jéghegynek ütközik, már nem csak szerelmükért, hanem az életben maradásukért is meg kell küzdeniük.

Stílszerűen, a tragikus végzetű óriásgőzös kihajózásának századik évfordulóján, az idén a mozikba érkezett az 1997-es Titanic 3D-s felújítása. A hangzatos apropó mellett adódik a kérdés, hogy a filmtörténelmet író, 11 Oscarral díjazott epikus dráma térdimenziós formában tud-e valamit hozzátenni az eredeti változathoz vagy sem? Abszolút! A különbség és a hatás az óceáni szcénák és a jégheggyel történő végzetes kimenetelű találkozás és süllyedés képei során érvényesülnek a leginkább. A Titanic esetében a 3D valódi többlet, s nem mellesleg egyértelműbbé válik, hogy Russell Carpenter operatőr tizenöt éve kiváló munkát végzett (és jogosan kapta az Oscart).

Titanic (1997) - biro-peter rated this 9. [my IMDb ratings]

03 Sep

What to Expect When You're Expecting (2012)

Közzétette biroph, 2012-09-03 08:29

Kirk Jones legújabb vígjátéka egy kacagtató és szívmelengető történet öt párról, akiknek sorsa egybefonódik, mikor kénytelenek szembenézni a terhesség kihívásaival és küzdelmeivel.

Habár a babák általában aranyosak, és minden új élet egy csoda, ugyanez a filmről nem mondható el. Az eredetiség nyomokban sem lelhető fel benne, hiszen ezerszer láttuk-hallottuk már, milyen kellemetlen, ha nem jön össze a gyerek, vagy ha összejön, pedig nem kellett volna. Az sem újdonság, hogy akinek sikerül valóra váltania az álmát, az nagyon boldog, és egyesek könnyebben, mások pedig nehezebben viselik a terhességet. A rengeteg hamis klisé miatt is körmöst érdemelnének az alkotók, mert azt sugallják, hogy minden nő sárkány, és minden férfi béna, akik amúgy a gyereket nem akarják, de ha már megvan, mindből mintaapa válik...

What to Expect When You're Expecting (2012) - biro-peter rated this 4. [my IMDb ratings]

27 Aug

The Vow (2012)

Közzétette biroph, 2012-08-27 08:00

Az őrülten szerelmes ifjú házaspár, Paige (Rachel McAdams) és férje Leo (Channing Tatum) éppen csak elkezdik élvezni közös életüket, amikor váratlan dolog történik. Egy autóbaleset következményeként az ifjú ara kómába esik, azonban miután felébred, nagyon kevés emléke marad az addigi életéről, így szerelméről sincsenek emlékképei. Leonak erősnek és kitartónak kell lennie, hogy élete párja újra belészeressen.

A Fogadom kihagyja a – moralizáló és elgondolkodtató – lehetőséget, hogy eljátsszon azzal, a teljes lenullázódás után vajon másodszor is bele lehet-e szeretni ugyanabba az emberbe. A sablonok ellenére a film mégsem válik túlságosan émelyítővé, negédessé. Nem egy nagy dobás, de kockázatok nélkül élvezhető... 

The Vow (2012) - biro-peter rated this 6. [my IMDb ratings]

21 Aug

The Unbearable Lightness of Being (1988)

Közzétette biropk, 2012-08-21 12:27

Tomas, a neves prágai agysebész, agglegényként éli mindennapjait. Igazi nőfaló, akinek a párkapcsolatokról sajátos filozófiája van: ha látóteredbe kerül egy nő, légy résen minden pillanatban, de soha ne kötelezd el magad. Amikor azonban megismerkedik a monogám Teresával egyszeriben felrúgja elveit, és elveszi a lányt feleségül. Tomas azonban továbbra sem mond le szeretőjéről, Sabrináról, akit viszont csöppet sem zavar, hogy a férfi csupán szexuálisan vonzódik hozzá. Hamarosan a két nő megismerkedik egymással, s ki tudja, hogyan folytatódna ez a szerelmi háromszög, ha mindez nem éppen az 1968-as évben, a Prágai Tavasz idején történne.

Lehet, hogy egyedül vagyok vele, de ezt a filmet egy kínlódásként éltem meg... A könyvet nem olvastam, de talán ez most lényegtelen is, mert a film attól még lehetne jó és rossz is. Az érzelmi, romantikus szálban nagyon zavart, hogy Day-Lewis számomra teljességgel megmagyarázhatatlan vonzalmat mutatott Binoche karaktere iránt (hopp, egyszer csak feleségül vette!), miközben a trió harmadik karaktere abszolút illett a képbe. Day-Lewis karakterfejlődése a sulykolt oidipuszi párhuzam ellenére sem volt megfelelően bemutatott, ráadásul húzták mint a rétestésztát...

The Unbearable Lightness of Being (1988) - biro-peter rated this 5. [my IMDb ratings]

16 Aug

Swept Away (2002)

Közzétette biropcs, 2012-08-16 10:30

Az elkényeztetett amerikai milliomosnő (Madonna) és a jóképű olasz halászlegény (Adriano Giannini) egy furcsa kaland következében egy lakatlan szigetre sodródnak valahol a Földközi-tengeren. A felső tízezer életmódjához szokott Ambert elborzasztják a civilizálatlan körülmények. Fokozatosan rá kell azonban ébrednie, hogy a túléléshez Peppe szabályait kell elfogadnia. Az egymás iránti kölcsönös gyűlöletük idővel valami bizarr, vad szenvedéllyé változik. De vajon mi történik, ha elhagyják a szigetet?

A film egyértelműen pozitív csalódás. Nem akartam elhinni, hogy Guy Ritchie egy 4-es alatti IMDb pontszámot hozott volna össze! A többségnek szerintem alapvetően két fő baja van ezzel a filmmel: az egyik, hogy a Ravasz, az Agy... és a Blöff után egy valami hasonló típusú filmet vártak a rendezőtől, és ez nyilvánvalóen egyáltalán nem illik bele a sorba. A másik, hogy a film második fele és a lezárás nem sikerült valami jól, nem is említve a sok Madonna utálót, ami szintén nem segített a film elfogadtatásában. Míg az előbbi ellenére a film még lehetne jó, addig a második jelentősen rontja a film tetszési indexét. Madonna játékában semmi kivetnivalót nem találtam, de a love story-ba forduló cselekmény végkifejlete összecsapottra sikeredett, ütemet vesztett, giccsesbe fordult... Ennek ellenére, a film nézhető, sőt, nem csak Guy Ritchie rajongóknak ajánlott!

Swept Away (2002) - biro-peter rated this 6. [my IMDb ratings]

14 Aug

Revanche (2008)

Közzétette biropk, 2012-08-14 10:31

Bécs egy kopott kerületében a szabadult fegyenc, Alex (Johannes Krisch) egy bordélyházban dolgozik, ahol beleszeret Tamarába, az ukrán prostituáltba (Irina Potapenko). Kétségbeesett kitörési kísérletük alvilági életükből egy bankrablás formájában azonban nem a várakozásuknak megfelelően alakul, s az esemény hatására végzetszerűen összefonódik sorsuk egy vidéki rendőr (Andreas Lust) és látszólag elégedett felesége (Ursula Strauss) életével.

A Revans a kritikusok által jól sikerült alkotásnak kikiáltott, tipikus "magyar" drámának tűnik. Sanyarú sorsok az élet pereméről, mintha krimi, de mégsem az, ballada, dráma, ez is, az is. Ettől persze, még lehetne jó film is, és majdnem az is, de hogy igazán üssön a ballada, ahhoz sűrűnek és tömörnek kellett volna lennie, de nem az. Hosszú a film, de nagyon. De azt értjük, hogy mi lehetett az, ami az Oscar-jelölőket megragadta. Mondjuk, a thrillert, mint műfaji definíciót én nem erőltetném, hideglelős szuszpenzről azért szó sincs itt. Egy meglehetősen kacskaringósan felvezetett drámát látunk, amelyen azért Spielmann tud a végére egy icipicit csavarni, amely indokolttá teszi a film címét, hogy miért reváns az a bosszú. Aztán a végére összejön egy szintén icipici katarzis is, de én összességében az egészen azért csak a számat húzom...

Revanche (2008) - biro-peter rated this 6. [my IMDb ratings]

12 Aug

In America (2002)

Közzétette biropv, 2012-08-12 11:18

Jim Sheridan önéletrajzi ihletésű rendezése egy ír családot kísér el Amerikába, ahová a fiúgyermek elvesztése okozta trauma elől menekülnek. Számtalanszor kimondott igazságot, ha úgy tetszik, közhelyet fogalmaz újra Jim Sheridan, nem kis bravúrral egész jól egyensúlyoz a szentimentalizmus és a tragédia között. A színészi alakítások vegyesek. A filmnek Oscar jelölésig futotta...

In America (2002) - biro-peter rated this 7. [my IMDb ratings]

Oldalak