Mystery

06 Sep

The Forgotten (2004)

Közzétette biropcs, 2012-09-06 16:29

Telly (Julianne Moore) igyekszik túlélni azt, amit nem lehet: egy repülőgép-szerencsétlenég során elveszítette 8 éves kisfiát. A pszichológus (Gary Sinise), aki a legtöbbet segített neki, feladja a küzdelmet: bevallja a nőnek, hogy emlékeiből és fájdalmából semmi sem igaz: sosem volt gyereke és így az nem is halhatott meg - mindez csupán az ő agyában létezett. Ezzel a tudattal még nehezebb együtt élni, mint a gyásszal. Ám a legnehezebb még hátra van.

Ez egy egyszer nézhető film. Nem azért mert rossz, hanem mert egyszer hatásos, de akkor nagyon. Gerald DiPego (Angyali szemek) forgatókönyve a hipnotikus első harminc perc után robotpilótára kapcsol, és a hajszamozik kliséit állítja halomba. Ruben (Egy ágyban az ellenséggel) atmoszferikus képei, a lendületes akciójelenetek az ostoba fordulatokat és gyenge megoldásokat is ellensúlyozzák; a rövid játékidőért szintén pluszpont jár. Moore komoly játéka nélkül a film fele ennyit sem érne; a többiek megbízhatóan asszisztálnak neki, csak Woodard proli rendőrnője lóg ki a sorból.

The Forgotten (2004) - biro-peter rated this 7. [my IMDb ratings]

05 Sep

Double Jeopardy (1999)

Közzétette biropsze, 2012-09-05 16:19

Libby Parsons idillikus élete hirtelen rémálommá válik, amikor férje, Nick egy romantikus hétvégi vitorlázás során eltűnik a hajó fedélzetéről, és Libby-t vádolják a meggyilkolásával. Libby-t elítélik és börtönbe zárják, legjobb barátnője pedig eltűnik a kisfiával. A nő később kideríti, hogy mindketten San Franciscóban élnek Nick-kel, aki megrendezte a saját halálát. Egy jogásznő rabtársa azonban némi vigasszal tud szolgálni a végsőkig kétségbeesett Libby számára: amikor szabadon engedik, nyugodt lélekkel megölheti Nick-et, hiszen senkit nem lehet kétszer elítélni ugyanazért a bűnért.

Rutinos hajszamozi megszokott fordulatokkal, gyengécske befejezéssel, A szikla íróitól. Judd (aki a terhes Jodie Foster helyére ugrott be) nagyszerű, sokkal jobb, mint az alapanyag; ezzel a szereppel vált végérvényesen sztárrá. Jones ezúttal is keserű képű vadászkopót alakít.

Double Jeopardy (1999) - biro-peter rated this 7. [my IMDb ratings]

04 Sep

Jeepers Creepers (2001)

Közzétette biropk, 2012-09-04 16:15

Trish (Gina Philips) és öccse, Darry (Justin Long) vidáman hajtanak hazafelé a tavaszi szünetben, amikor egy teherautó kis híján leszorítja őket az útról. Éppen túlteszik magukat az ijedtségen, amikor egy templom mellett elhaladva észreveszik az ámokfutó furgont. De ez még nem minden! A kocsitól nem messze feltűnik egy titokzatos, sötét alak, aki egy lepedőbe csavart tetemet dob be a csatornába. És itt kezdődik a testvérpár végeláthatatlan menekülése a félelmetes, emberevő lény elől.

A film nagyon ígéretesen kezdődik, de aztán a feszültséget és az izgalmakat gyorsan deflálják a horror klisék...

Jeepers Creepers (2001) - biro-peter rated this 6. [my IMDb ratings]

30 Aug

Safe House (2012)

Közzétette biropcs, 2012-08-30 06:34

Az elmúlt öt évben Matt Weston egy eldugott, eseménytelen fokvárosi poszton teljesített szolgálatot. Noha már nagyon szeretne teljes képesítésű ügynök lenni, és évek óta várja a lehetőséget, hogy bizonyítson, egyelőre be kell érnie azzal, hogy őrzi a CIA védett házát. A ház első és egyetlen lakója viszont a legveszélyesebb ember, akivel valaha találkozott...

Mondjuk azt, hogy elsőnek nem rossz, sőt talán még jó is... Persze csak Espinosának, aki a skandináv krimik és thrillerek nyitotta ajtón akar beslisszolni Hollywoodba. A történetben nincs különösebb kivetnivaló, ami egy ennyire lestrapált zsáner esetében tulajdonképpen már önmagában teljesítmény. Persze, hogy lehet következtetni, hogy azt ne mondjam, konspirálni, de szépen ki vannak találva a törésvonalak, a karakterek gyengéi és erősségei, szóval nem kell tőle tartani. Végül is nem olyan rossz, egy közepesnél kicsivel jobb iparosmunka, habár nem a legjobb zenei aláfestéssel.

Safe House (2012) - biro-peter rated this 6. [my IMDb ratings]

26 Aug

Tinker Tailor Soldier Spy (2011)

Közzétette biropv, 2012-08-26 08:09

A hajdani kémet, az elképesztő intelligenciájú George Smileyt (Gary Oldman) visszahívják az angol hírszerzéshez. Úgy tűnik, kettős ügynök, úgynevezett vakond vette be magát a Körönd kódnevű székhelyük falai közé, hogy Angliát végső veszélybe sodorva, a szovjetek számára kémkedjen - tehát leleplezése mindennél fontosabb. Smiley a múlt és jelen hihetetlenül kusza és rejtélyekkel teli eseményei között kutatva próbál tényekre találni.

Gary Oldmannel, a szemüvegével és a hidegháborús ügynökvilág hangulatával a főszerepben adaptálta vászonra Tomas Alfredson svéd rendező John Le Carré könyvét. A realizmus látszatában közrejátszanak a megviselt, külsőre nagyon hétköznapi karakterek, a sztori mérete (semmi világmegmentés), és az a komplikált hírszerzési játék, aminek a szabályait vagy MI-5-ös és MI-6-os múltjából hozta magával az író, vagy csak kitalálta (ő maga az utóbbihoz ragaszkodik), de akárhogy is, valódinak tűnik. A film pontosan, szépen ülteti át a könyvet: csodálatos vizualitással, gyönyörűen fényképezve, esztétikailag lenyűgöző képekkel, de némi vontatottsággal és szokatlanul bonyolult történettel. 

Tinker Tailor Soldier Spy (2011) - biro-peter rated this 8. [my IMDb ratings]

22 Aug

Eyes Wide Shut (1999)

Közzétette biropsze, 2012-08-22 08:08

Dr. William Harford és felesége pszichológus. A New York-i elit tagjaként bejáratosak a legragyogóbb estélyekre. Az egyik karácsonyi partin Alice flörtölni kezd egy férfival, miközben a férje két szexis lánnyal enyeleg. Ezen később összekapnak, és sorozatos kísértésekkel teszik próbára egymás iránti hűségüket. Amikor Alice elmondja, hogy lefeküdt egy szállodai portással, a férje úgy érzi, bosszút kell állnia. Billt magukkal sodorják az események, titkos csoport nyomára bukkan, ahol a szexualitás több mint játék az érzékekkel. Arthur Schnitzler kisregényének filmváltozata.

Stanley Kubrick utolsó filmje, amelyet Arthur Schnitzler Álmok éjszakája című műve alapján forgatott 155 percnyi erotika, feszültség és sejtelem. Kubrick nagyszerűsége abban van, hogy azt a közvetlen érzéki csábítást, aminek hősei ki vannak téve, filmes kifejezőeszközei segítségével a nézőre is kiterjeszti. A kellemesen ringatodzó keringő fülbemászó dallama, a hosszú, méltóságteljes kocsizások, a karácsonyfaégők színes izzása már az első pillanatban olyan varázslatos légkört teremtenek, ami alól nem tudom kivonni magam, így szép lassan én is kénytelen vagyok hőseinkkel együtt egyre mélyebbre süllyedni a tágra zárt szemek álomvalóságába. A hollywoodi álompárként emlegetett Tom Cruise-Nicole Kidman páros a szenvedély, a hűség és hűtlenség nyugtalanító kalandjait járja be, de inkább csak gondolatban, miközben egy biztonságos házasság kihűlő-felforrósodó légkörében s az érzékek hullámvasútján minden kapocs kiismerhetetlenné, balsejtelművé, idegenné válik. Kubrick filmjében nincs feloldozás, a bűnhődés nélküli bűnt igazolja a pénz hatalma, a nyugtalanító kérdések legfeljebb elfojtódnak, a házaspárt Kubrick egy közönyös, hideg, elidegenedett világban hagyja magára...

Eyes Wide Shut (1999) - biro-peter rated this 8. [my IMDb ratings]

17 Aug

El secreto de sus ojos / The Secret in Their Eyes (2009)

Közzétette biropp, 2012-08-17 08:27

Benjamín Esposito egész életében a törvényt szolgálta. Miután nyugdíjba vonul, elhatározza, hogy regényt ír, amely egy megtörtént bűnügyen alapszik, amelynek a munkája révén ő is tanúja volt. Ezzel talán lezárhatja az ügyet, amely azóta is kísérti. A történet egy kegyetlen gyilkosság krónikája, melyet 1973-ba Buenos Airesben követtek el, és amelynek tettesét nem sikerült elfogni. Benjamín azonban a múlt feltárásával a saját érzéseivel, döntéseivel is szembesül, beleértve a főnöknője, Irene iránt érzett beteljesületlen szerelmét.

A 2010-es év legjobb külföldi film Oscarját hazavivő film tagline-ja így hangzik: "egy férfi meg akar oldani egy évekkel ezelőtt történt bűntényt". Aztán kiderül, hogy nemcsak a bűntényt, és nemcsak megoldani, és már különben is meg van rég oldva, el van már döntve elejétől fogva, ahogy a legtöbb fontos dolog a filmben és az életben egyaránt. Juan José Campanella filmje a krimi narratív sémáján keresztül beszél az egész életen át kísér(t)ő szerelemről, az emlékekről és a szenvedélyekről, a bosszú morális dilemmáiról... Kapunk egy valóban torokszorító végkifejletet, amely nem a csattanóra van kihegyezve (Campanella nem játssza el az itt a gyilkos, hol a gyilkos néha öncélú játékát), hanem egy szomorú és igaz lezárása egy olyan bűnnek, amelyet nem lehet feledni. S mindez szépen összeáll, csak egy kicsit talán lassan, időt hagyva mindenre. Főként a tekintetekre. Morales (Pablo Rago) elszánt és sebzett, Isidoro Gómez (Javier Godino) őrült és kegyetlen tekintetére. És ami telitalálat: az alkoholista, egérszürke hivatalnok, Pablo Sandoval kétségbeesett tekintetére, aki a film legszínesebb, legemberibb figurája. Monológja a szenvedélyekről, amelyek úgy meghatároznak valakit, akár az ujjlenyomata, az alkotás legerősebb pillanatai közé tartozik.

El secreto de sus ojos (2009) - biro-peter rated this 8. [my IMDb ratings]

Oldalak