Goldfinger (1964)

 

 

1/1

Az Oroszországból szeretettel után természetesen a hagyományoknak megfelelően egy év múlva jött az újabb, immár harmadik Bond-kaland, a Goldfinger. Érdekes hogy a legtöbben ezt tartják a sorozat legjobb darabjának, mivel sok olyan elemet vezettek be, amelyek a későbbi 007-es filmekben is szerepet kaptak. Talán ez az a rész, amelyből legtöbbet idézgetnek más mozikban, paródiákban, és ez az a rész ami miatt szélesebb körben is elterjedt a brit szuperügynök alakja. Az előző két részt tető alá hozó Terence Young rendezőt leváltották, helyére Guy Hamilton került.

 

A Goldfinger elődeinél is sikeresebb lett, valójában ezzel és az egy évvel későbbi Tűzgolyó című folytatással kezdődött a Bond-mánia, a mozgóképek sikerei következtében pedig Fleming regényei is jobban fogytak, közel 6 millió példányt adtak el az Egyesült Királyságban 1964-ben, csak 964 ezer példányt a Goldfinger-ből, 1962 és 1967 között pedig 22 790 000 millió könyvet értékesítettek, a harmadik rész bemutatóját az író sajnos már nem élte meg. Az alkotóknak egy nagyon jó Bond-filmet sikerült összehozniuk, egy hangyányival jobb lett mint az első rész, de a másodikat véleményem szerint nem múlja felül.

 

A Bond-történelemben először fordul elő hogy a 007-es nagyban támaszkodik a technológiára, láthatjuk Q előadását a kütyükről és a Dr. No-hoz hasonlóan szerepel egy komolyabb autósüldözés, a gyönyörű Aston Martin DB5-össel a főszerepben, amely szintén a sorozat védjegyévé vált (és nem utolsó sorban a gyártónak is jót tett az ingyenreklám). A film tele van emlékezetes jelenetekkel, köztük a lézerbemutató, Fort Knox ostroma, vagy a már említett autósüldözés, de az arannyal bekent nő is az egyik legmaradandóbb kép lett a filmtörténelemben. A Goldfinger forgatókönyvét és szerkezetét amúgy a folytatások is nagyban felhasználták, így mindenképp stílusteremtő kultusz filmről van szó.

 

 

 

"A legnagyobb angol bank felfedezi, hogy valaki hatalmas mennyiségű aranyat halmoz fel, és úgy tűnik, a nemzetközi aranykereskedő, Auric Goldfinger is érintett az ügyben. A bank azt kéri, James Bond titkosügynököt küldjék nyomozni az ügyben. Bond hamarosan feldezi, hogy az arcátlanul vakmerő terv az évszázad bűnténye lenne, melynek célja teljes gazdasági káoszt kavarni a Nyugaton..."