Dr. No (1962)

 

 

0/0

Az 1962-es Dr. No egy olyan átlagos, közepesen alacsony költségvetésű kémfilmnek indult, melyek szabályosan elárasztották a filmvásznakat a hidegháború idején, de a macsó titkosügynök hamarosan a szórakoztatóipar egyik legjövedelmezőbb ikonjává avanzsált.


Kevesen vannak a világon akik ne ismernék, vagy ne hallottak volna még soha életükben ezt a bizonyos nevet: James Bond. Őfelsége titkos ügynökének kalandjai vitathatatlanul világsikerré váltak, és már lassan 50 éve fontos szerepet játszanak a filmgyártásban, rengetegen rajonganak szeretett hősünkért, a producerek pedig már súlyos milliárdokat kerestek rajta (pontosabban 12 milliárd dollárt, így a Bond franchise simán maga mögé utasítja a Star Wars és a Harry Potter filmeket is).


Mi lehet olyan különleges Bond figurájában, ami ma is elbűvöl annyi embert, és arra sarkall hogy egy-egy újabb epizódra jegyet váltson, vagy esetleg újranézze a korábbi részeket? Rengeteg olyan dolog van, amely megfogja az embereket, pl. maga a figura nőcsábász karaktere, vagy a különleges, szép, egzotikus helyszínek, a gyors kocsik, akciók, szövevényes történet, és persze nem utolsó sorban a gyönyörű női szereplők. 


Connery-t sokan a leghitelesebb és egyben legjobb Bond-nak nevezik, nem is méltatlanul, ő indította el a figurát, ő volt a kiindulási alap a későbbi színészeknek is (Roger 'Sean Connery jobb volt' Moore stb.).


A Dr. No-ban kiválóan sikerül bemutatni a karaktert, a kamera direkt úgy áll hogy nem látni egy ideig az arcát, egy kaszinóban kártyázik egy elbűvölő nővel, természetesen nyer, majd hallhatjuk a világ talán legismertebb bemutatkozását: Bond. James Bond. Aztán lazán cigarettára gyújt (amúgy Connery Bond-ja dohányzik a legtöbbet). Majd fontos ügyben mennie is kell, de azért megadja a számát a nőnek. Roppant hatásos bemutatása ez James Bond figurájának.


A történet amúgy nem valami bonyolult egy kémfilmhez képest, s a fordulatok terén sem bővelkedik nagyon a Dr. No, ezért is inkább a krimi műfaja felé hajlik az első Bond-mozi.


Sajnos mivel lassan már egy 50 éves filmről van szó, kicsit megkopott és egy mai néző számára valószínűleg már nem olyan akciódús, eredeti, vagy izgalmas, mint a régi időkben. Az igaz hogy kicsit vontatott néhol a cselekmény, de ne felejtsük: a Dr. No nem egy akciófilm. Igaz, vannak benne verekedések, robbanások és egy autósüldözés is, de ez kémfilmnek-kriminek készült, nem pedig valami pörgős akcióbombának. Ezt a filmet a megfelelő helyen és időben kell kezelni, nyilván ma már más hatást vált ki azon emberekből akik először nézik meg, de nem szabad lebecsülni a film értékeit. Elindított egy sikeres sorozatot, bemutatott egy mára már legendássá váló karaktert, igaz régi, de mindenképp elnyűhetetlen klasszikus.

 

 

 

"A brit titkosszolgálat ügynökét, James Bond-ot Jamaicába küldik, hogy egyik társuk meggyilkolásának ügyében nyomozzon. Érkezését nem fogadja egyöntetű örömrivalgás, de ennek ellenére Bond pillanatok alatt megtalálja a nyomokat, amin elindulhat a gyilkos felkutatására. Hamarosan egy titokzatos tudóshoz jut el, Dr. Nohoz, majd egyre váratlanabb szálak bonyolódnak az ügybe..."