49. Filmmaraton - szavazás

Figyelmeztető üzenet

Az űrlap megtekintéséhez belépés vagy regisztráció szükséges.

A 2. negyedévben ismét bepillantunk egy kicsit a kulisszák mögé. A filmek elsősorban a rendezőnek köszönhetik stílusukat, és az operatőr csupán a fókusztávolságot, a formátumot, a kamerát, a mozgást, a képkeretet és a színeket kontrollálja. A jó szakember azonban nem csupán lefilmezi az adott jelenetet, hanem a fenti elemek gondos megválogatásával a történet teljes egészét befolyásolja, a szüzsé teremtőjeként képei meghatározzák a teljes filmet, illetve annak értelmezési rétegeit. Roger Deakins ilyen szakember. 15-szörös Oscar-jelölt, de díjat végül csak tavaly (Blade Runner 2049) és idén (1917) sikerült kapnia. Ugyan nem jártam utána, de az operatőrök között talán egyedülálló teljesítmény, hogy ugyanabban az évben (2008) két munkájáért is Oscar-díjra jelölték (Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford; Nem vénnek való vidék).

"Deakins visszafogott operatőr, aláveti magát a történetmesélésnek, és mégis az egyik leghatásosabb kortárs képalkotó, mert olyan látványban gondolkodó rendezőkkel társul, mint a Coen testvérek, Sam Mendes vagy Villeneuve. Deakins arról hírhedt, hogy kényesen ügyel arra, hogy képei ne hívják fel öncélúan magukra a figyelmet, hanem mindig a történet menetét szolgálják. Filmográfiája grandiózus, a Coen testvérekkel eddig egy tucat, Sam Mendes-szel három, Dennis Villeneuve-vel négy filmet számlál. Nem véletlen, hogy Hollywood legeredetibb és legkoncepciózusabb rendezőinek állandó alkotótársa, ezektől a nevektől távol áll az irodalmias, papírszagú filmezés, olyan vizuális elemekkel és különleges hangkulisszákkal építkeznek, amelyek nem állnak meg a fabula legfelső rétegeinél."  /Egy angol úriember - Alföldi Nóra/

A szokásos szisztéma szerint súlyozott szavazatszám alapján dől el, hogy végül melyik 5 film lesz a "nyertes". (Szavazategyenlőség esetén a szavazók száma dönt, egyéb esetben új szavazásra kerül sor. Az aktuális szavazatsúlyokat itt, az excel AG oszlopában találjátok.) Szavazni március 11. (szerda) 12:00-ig lehet. Addig bármennyiszer megváltoztathatjátok a döntéseteket! A filmekről bővebben ezen az IMDb linken tájékozódhatsz. Az előzeteseket pedig itt nézhetitek meg! 

fm42-PROMO

A kérdés tehát a következő: az alábbi 15-ből melyik 5 filmet néznéd meg legszívesebben 2020. május 16-án?!