45. Filmmaraton - szavazás

Figyelmeztető üzenet

Az űrlap megtekintéséhez belépés vagy regisztráció szükséges.

A 2. negyedévben bepillantunk egy kicsit a kulisszák mögé. A rengeteg, precíz mérnöki munkát igénylő filmes szakma közül a foley artist-ét, azaz a filmek hangzásvilágának megteremtésében jelentős szerepet játszó zörejművészekét választottam. Köztük is Peter Burgis-re esett a választásom, aki, többek között, a Harry Potter filmek és 9 Oscar-díjas alkotás készítésében (pl. Slumdog Millionaire (2008), The King's Speech (2010), Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007)) vett részt, és 2 Primetime Emmy, valamint 2 Golden Reel Award szakmai díjak büszke tulajdonosa. Az Ő nevéhez fűződik az alábbi 15 film zörejhangjainak elkészítése is. 

A zörejezés – vagy angolul: foley – története a rádiózás aranykoráig nyúlik vissza, amikor a huszadik század eleji rádiós drámasorozatok még versenyezni tudtak a mozis némafilmek népszerűségével. Előzetes rögzítés lehetőségének híján minden hangot élőben kellett reprodukálni, így a stúdióban a színészek mellett egy-egy effektmester is ott állt, aki a telefoncsörgésért, az ajtócsapódásért és hasonló zajokért felelt. A húszas évek legvégén, a hangosfilm megjelenésekor égető problémát jelentett, hogy a mikrofonok jóformán csak az emberi beszéd felvételére voltak alkalmasak, így minden háttérzajt utólag kellett hozzáadni. Ebben játszott úttörő szerepet Jack Foley, aki 1929-től alkalmazta a mindmáig használatos technika alapjait (egy zárt stúdióban vetítette ki a filmet, majd minden zörejt „leszinkronizált”), és akinek nevét őrzi a szakma.

A szokásos szisztéma szerint súlyozott szavazatszám alapján dől el, hogy végül melyik 5 film lesz a "nyertes". (Szavazategyenlőség esetén a szavazók száma dönt, egyéb esetben új szavazásra kerül sor. Az aktuális szavazatsúlyokat itt, az excel AG oszlopában találjátok.) Szavazni február 6. (szerda) 12:00-ig lehet. Addig bármennyiszer megváltoztathatjátok a döntéseteket! A filmekről bővebben ezen az IMDb linken tájékozódhatsz. Az előzeteseket pedig itt nézhetitek meg! 

fm45-PROMO

A kérdés tehát a következő: az alábbi 15-ből melyik 5 filmet néznéd meg legszívesebben 2019. május 11-én?! 

Hozzászólások

birop képe

Nem mondhatjátok, hogy nem lett elég sokszínű az aktuális felhozatal:

Action 7
Drama 7
Adventure 6
Comedy 5
Biography 3
History 3
Thriller 3
Horror 2
Animation 1
Crime 1
Music 1
Musical 1
Romance 1
Sci-Fi 1